Kakaós csavart csigák
Az idei évben sem hagytam a sütőmet sokáig pihenni, mert január másodikán már, így egy nap pihi után ismét csatasorba állítottam és kakaós csavart csigával megkezdtem a sütések sorát a korábban itt már megosztott mogyorókrémes csiga receptje alapján.
Ezt ajánlom egy bögre tea mellé vagy a gyerkőcöknek tízóraira, uzsonnára.
Hozzávalók:
50 dkg teljes kiőrlésű liszt
5 dl tej
1 csomag (42 g-os) élesztő
6 tojássárgája
6 csapott evőkanál kristálycukor
6 evőkanál olaj
Töltelék:
olaj
cukrozott kakaópor
liszt
Kenéshez:
1-2 tojásfehérje
Kenéshez:
1-2 tojásfehérje
Elkészítés:
A tésztához a tejben felfuttatom az élesztő 1 evőkanál cukorral.
A maradék cukrot kikeverem a tojások sárgájával.
A lisztet egy tűzálló tálba teszem (nekem van erre egy zománcos tálam, ami a képen is látszik). Ebben meglangyosítom a gázon a lisztet.
Beleteszem a cukros tojássárgákat és kicsit elkeverem a liszttel.
Hozzáöntöm a felfuttatott élesztőt, majd elkezdem dagasztani.
Az olajat a legvégén adom hozzá,
amivel teljesen bedagasztom a tésztát.
Az alját és a tetejét vékonyan megszórom liszttel
és konyharuhával letakarom és meleg helyen a duplájára kelesztem.
A szépen megkelt tésztát kiborítom a deszkára és akkorára nyújtom, amekkora a nyújtódeszkám.
A tésztát vékonyan megkenem olajjal,
megszórom a felét a cukrozott kakaóporral,
majd vékonyan belisztezem, hogy minél kevesebb jöjjön ki belőle sütés közben.
A tészta másik felét ráhajtom a megszórt oldalra.
Felvágom a tésztát 2 cm széles csíkokra.
Egyesével párat csavarok rajtuk,
majd csiga formára összetekerem.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem a csigákat egymástól távolabb, mert a sütés során nagyon meg fognak kelni és ehhez kell nekik a hely.
Lekenem a tetejüket tojásfehérjével
és előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütöm a csigákat.
Ebből az adagból nekem 22 darab lett.
Jó étvágyat!
:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése