Az utóbbi időben a kelt tésztákat felesben készítem: fele sima, finomliszt, fele pedig teljes kiőrlésű liszt. Ezzel a kombinációval sokkal tovább puha marad a tészta és egy kicsit egészségesebb is.
Hozzávalók:
Tészta:
0,5 kg finomliszt
0,5 kg teljes kiőrlésű liszt
1 cs. élesztő (én a 42 g-osat szoktam használni)
1/2 l tej
2 dl olaj
2 teáskanál cukor
só
Töltelék:
1 sertésmájkrém
1 doboz vagdalthús vagy löncshús (40 dkg-os)
1 tojás
A betekert kiflik tetejére:
1 tojás
szezámmag, köménymag
Elkészítés:
A tejet megmelegítem a cukorral, majd a tűzről levével belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom.
A lisztet egy tűzálló tálba teszem (nekem van erre egy zománcos tálam, ami az alábbi képeken látszik). Ebben meglangyosítom a gázon a lisztet.
A langyos liszthez keverem a sót, majd hozzáadom a felfuttatott élesztőt.
Elkezdem összegyúrni a tésztát.
A zsiradékot, amit itt az olaj, mindig utolsónak adom a tésztához!
Tehát az olajat is hozzáadom a tésztához min. két részletben és belegyúrom,
majd kb. 30 percig pihentetem (nem mindig szoktam pihentetni, ha nincs időm, akkor a begyúrást követően azonnal készítem tovább)
Annyit biztosan pihen a tészta, amíg a tölteléket összeállítom:
Egy edénybe beleöntöm a löncshúst, a májkrémet és a tojást, ezeket összekeverem.
A begyúrt tésztából 5 cipót formázok.
Egyesével kinyújtom kör alakúra,
majd 8 egyenlő részre vágom.
Minden cikkre teszek a töltelékből
és feltekerem.
Tepsibe sorakoztatom a kifliket,
tojással megkenem a tetejüket,
megszórom szezámmaggal, köménymaggal,
majd előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütöm.
Jó étvágyat!
:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése