A hétvégén volt a szülinapom és ezzel a finomsággal vártam a kedves rokonaimat. A családunk egyik nagy kedvence ez a süti, aminek az eredeti verziójában a krém vaníliás, de mivel mi a csokis krémeket sokkal jobban szeretjük, ezért én már csak ilyennel készítem. :)
Hozzávalók:
Tésztához:
1 merőkanál olvasztott zsír
1 merőkanál cukor
2 tojás sárgája
6 evőkanál tej
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
annyi liszt, amennyit felvesz (kb. 35-40 dkg, de pontos mennyiséget nem tudok adni ;))
Csokirémhez:
1 l tej
9 evőkanál cukor
3 cs. csokis pudingpor
25 dkg margarin
Tésztához:
1 merőkanál olvasztott zsír
1 merőkanál cukor
2 tojás sárgája
6 evőkanál tej
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
annyi liszt, amennyit felvesz (kb. 35-40 dkg, de pontos mennyiséget nem tudok adni ;))
Csokirémhez:
1 l tej
9 evőkanál cukor
3 cs. csokis pudingpor
25 dkg margarin
Tojáshabhoz:
6 tojás fehérje
10 dkg cukor
Díszítéshez:
cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
A tésztához a tojások sárgájáját, a cukrot és a szódabikarbónát egy tálba teszem
és kikeverem, majd hozzáöntöm a fel olvasztott zsírt, amit ismét elkeverek.
Beleöntöm a tejet,
majd a lisztet több részletben hozzáadom a tésztához.
Amikor már nem bírom a tálban keverni, akkor kiborítom a nyújtódeszkára és ott adom hozzá még a kellő mennyiségű lisztet,
majd szép simára gyúrom.
Két egyenlő részre osztom
és kinyújtom
a tésztákat,
majd a tepsi hátulján (amire én szoktam sütőpapírt
is tenni) kb. 10-15 perc alatt megsütöm a lapokat.
Vigyázni
kell a megsült lapokkal, mert nagyon törékenyek!
Kihűtöm
a lapokat, ez idő alatt elkészítem a csokis krémet:
Egy lábosba beleteszem a tojások sárgáját, a cukrot és a pudingport, amiket elkeverek.
A tejet több részletben hozzáadom,
de arra figyelek, hogy a kis csomócskákat mindig eltüntessem mielőtt a következő adag tejet beleönteném!
Az összes tej hozzáadása után sűrű krémet főzök belőle.
A tűzről levéve beleteszem a szobahőmérsékletű margarint,
amivel szép simára keverem a krémet, majd kihűtöm.
Jöhet a finomság összeállítása:
- tálcára teszem óvatosan az egyik lapot, mert ilyenkor még nagyon törékeny
- erre kenem a kihűlt krémet
- majd a másik lapot szintén vigyázva ráteszem
A 6 tojás fehérjét egy kisebb lábosba teszem, amihez hozzáadom a 10 dkg cukrot.
Egy kicsit nagyobb lábosban felteszek vizet melegedni és amikor már gyöngyözni kezd, akkor ráteszem a tojásfehérjés lábost és robotgéppel kemény habbá verem a tojásfehérjéket.
Így amíg felverődik a hab, addig meg is fő.
A tojásfehérjehabot rákenem a süti tetejére
és amíg meleg még a hab, addig megszórom kakaóporral.
Mivel ezt most a szülinapomra készítettem, ezért felirat is került rá:
papírra nyomtattam a ,,Boldog születésnapot" szöveget, kivágtam és a tojáshabra fektettem,
így szórtam meg a tetejét a kakaóval.
Vártam pár percet, majd óvatosan levettem a sablont és előtűnt a felírat negatívja.
Egy
éjszakára a hűtőbe teszem a kész sütit, hogy a lapok megpuhuljanak. Másnap
szépen lehet szeletelni.
Ha
nincs idő annyit várni,
hogy egy éjszaka megpuhuljanak a lapok, akkor a csokis krémet
langyosan, kissé melegen, de azért nem forrón kenem a sütibe.
Ettől ahogy hűl, gyorsabban megpuhul a felette és az alatta lévő
lap.
Jó
étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése