2017. április 5., szerda

Szalagos fánk, az egyik nagy kedvencünk 



A hétvégén nagyon jó idő volt, így ezt kihasználva fánkot sütöttem. A bedagasztott tésztát a teraszon kelesztettem, ami nagyon jót tett neki. :)
Hozzávalók:
1 kg liszt
6 dl tej
1 cs (42 g-os) élesztő
6 ek cukor
6 tojás sárgája
12 dkg margarin

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatom a meleg, de nem forró tejben 1 ek cukorral. 




Ez idő alatt egy fém edényben megmelegítem a lisztet (ettől hamarabb, és szebben fog megkelni). 

A maradék cukrot kikeverem a tojások sárgájával.




A cukros tojásokat hozzáöntöm a meleg liszthez, 




majd a felfuttatott élesztős tejet is, és elkezdem bedagasztani. 




A vége felé adom hozzá a felolvasztott margarint, 




és ezzel szép simára dagasztom.



Az edény alját megszórom liszttel, majd a tészta tetejét is kicsit meghintem vele.



Konyharuhával letakarva meleg helyen kelesztem a duplájára. Ez kb. 30-45 perc, a hőmérséklettől függően. Ha szépen süt a nap, akkor konyharuhával és egy sötét ruhával letakarva, vigyázva arra, hogy a tésztának maradjon hely a kelésre, teszem ki a szabadba. Ott még hamarabb és szebben megkel. Arra mindig figyelek, hogy a kelt tésztát ne érje huzat! Sem a kelesztés, sem a további lépések ideje alatt! 
😊))




Lisztezett deszkára borítom a megkelt tésztát,




amit kb. ujjnyi vastagra nyújtom , 




Nekem nincs a fánkokhoz szaggatóm, ezért pohárral szoktam kiszaggatni, ami 7,5 cm átmérőjű. 




Kiszaggatás után is letakarom konyharuhával, és úgy pihentetem 15 percig.



Pihentetés során egy kicsit ismét kelnek a fánkok





Olajat melegítek a pihentetés alatt (én lisztpróbával ellenőrzöm, hogy elég meleg-e az olaj).




A fánkoknak a közepébe egy kis mélyedést formálok, és azzal a felével lefelé teszem az olajba, amelyik a deszkán felül volt. Letakarom egy fedővel az edényt kb. fél percre, így a fánkok kicsit jobban belesüllyednek az olajba. 




Ezután megfordítom a fánkokat, de ekkor már nem teszem vissza rá a fedőt. Ezt az oldalát is kb. fél percig sütöm, vagy amíg szép barnás színe nem lesz.





Egyszerre csak pár fánkot sütök (ez nálam 3 darab), mert ha sokat tennék az edénybe, akkor nem lenne helyük megkelni.



A megsült fánkokat papírtörlőre szedem ki, hogy egy kicsit lecsöpögjön róla a felesleges olaj. 

Többféle finomsággal lehet megtölteni:

- lekvárral:

- csokikrémmel:



- epres pudinggal:




Ennyi szokott kijönni egy teljes adagból:



Jó étvágyat!
:)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése