2017. február 23., csütörtök

Kakaós császármorzsa tepsiben sütve



Ennek a finomságnak általában a sima, világos tésztájú változatát szoktam készíteni. Pár éve hallottam a TV-ben egy ismert szakácstól, hogy merjünk kísérletezni a konyhában! Ennek hatására, meg annak, hogy nagyon szeretjük a kakaós - csokis finomságokat, próbáltam ki a kakaós változatát a császármorzsának. :)
Nekünk (páromnak és nekem) nagyon ízlik, remélem neked is fog!

Hozzávalók:
45 dkg finom liszt
4 púpozott evőkanál (kb. 5 dkg) cukrozatlan kakaópor
20 dkg cukor
8 tojás (ha lehet, akkor inkább nagyobbak)
8 dl tej
16 dkg csészés margarin
mazsola (elhagyható ;))

Tálaláshoz:
házi baracklekvár

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztom és a fehérjét a cukor felével (10 dkg) kemény habbá verem. Ez az elkészítés leghosszadalmasabb része, ezért kezdem ezzel.


Amíg dolgozik a robotgép, addig nekifogok tészta többi részének az összeállításához:
a tojások sárgáját egy nagyobb tálba teszem, mert ebben lesz az egész tészta összeállítva, amihez a cukor másik felét (10 dkg) adom 


és kézi habverővel kissé összekeverem.


Kimérem a tejet és a lisztet.


Ez utóbbihoz adom, vagyis szitálom a kakaóport. Ezt a mérleg táljában keverem össze, amivel edényt spórolok (nem szeretek mosogatni ;))


A cukros tojássárgájához szitálom a kakaós lisztet. Ezt nem egyszerre borítom bele, hanem több részletben adom hozzá felváltva tejjel: egy kis kakaós liszt, keverés, majd egy kevés tej, csomó mentesre keverés. 




Előmelegítem a sütőt az alábbiak szerint:
A margarinból 10 dkg-ot teszek a tepsibe és a hideg sütőbe teszem, begyújtom a sütőt. 


Amíg melegszik a sütő, addig szépen felolvad a margarin, amit így már szét lehet folyatni a tepsi alján úgy, hogy mindenhova jusson. 



Ez azért kell, hogy amikor kisült a tészta, akkor könnyen ki lehessen venni a tepsiből. :)

A maradék 6 dkg margarint egy kis tálkában megmelegítem a mikróban (elég annyira, hogy folyós legyen, nem kell forralni).


A folyós margarint is hozzáadom a kakaós keverékhez.



Végül óvatos mozdulatokkal beleforgatom a kemény, cukros tojásfehérjehabot.



Nem kell megijedni, mert eléggé híg, folyós a tészta, de mire kész lesz, addigra szépen összeáll! :)

A margarinos tepsibe öntöm a tésztát, 


amit megszórok mazsolával (ez el elhagyható)


és kb. 25-30 perc alatt közepes lángon készre sütöm.


A tepsiben hagyom kihűlni. Amikor teljesen hideg, akkor kézzel falatos darabokra összetépkedem a tésztát.


Házi baracklekvárral kínálom.



Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése