2016. szeptember 5., hétfő

Fahéjas grízes kocka




Ez egy általam megalkotott süti, amit a hétvégén készítettem :)

Hozzávalók:
Tésztához:
1 merőkanál olvasztott zsír
1 merőkanál cukor
2 tojás sárgája
6 evőkanál tej
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
annyi liszt, amennyit felvesz (kb. 35-40 dkg, de pontos mennyiséget nem tudok adni ;))

Grízes töltelékhez:
1 l tej
8 evőkanál búzadara
6 + 2 evőkanál cukor
4-5 kávéskanál fahéj
2 tojás fehérje

Csokimázhoz:
4 evőkanál cukor
2 evőkanál cukrozatlan kakaó
1 evőkanál víz
1 evőkanál csészés margarin


Elkészítés:
A tésztához kimérem a cukrot egy keverőtálba, beleteszem a szódabikarbónát. Szétválasztom a tojásokat, a sárgáját hozzáadom a cukros keverékhez. Ezeket fakanállal habosra kikeverem, majd a tejet több részletben a liszttel felváltva szintén belekeverem. Végül az olvasztott zsírt is hozzáteszem és lisztet adok hozzá. Az így kapott tésztát kiborítom a nyújtódeszkára 



és kézzel addig gyúrom a lisztet adagolva, amíg közepes keménységű tésztát nem kapok.  



A tésztát ketté osztom és az egyik felébe belegyúrom a kakaóport.



Kinyújtom a tésztákat és a tepsi hátulján (amire én szoktam sütőpapírt is tenni) kb. 10-15 perc alatt megsütöm a lapokat. 




Vigyázni kell a megsült lapokkal, mert nagyon törékenyek!

Kihűtöm a lapokat, ez idő alatt elkészítem a grízes krémet:
A tejet felteszem melegedni. Amikor már majdnem forr, beleöntöm a búzadarát és folyamatosan kevergetve sűrűre főzöm. Ekkor teszem bele a 6 evőkanál cukrot és a 4-5 kávéskanál fahéjat.



Félreteszem a krémet is hűlni, és addig a tojások fehérjét a maradék 2 evőkanál cukorral kemény habbá verem. 




Amikor a krém már csak langyos, hozzákeverem a habot: először csak 1-2 evőkanállal teszek a habból a krémbe, hogy azzal kezdjem lazítani. Ezt még lehet erősen keverni. 



A többi habot is hozzákeverem a krémhez több részletben, de ezt már óvatosan, hogy a hab csak a legkisebb mértékben essen össze.
A kihűlt lapokat megtöltöm a grízes krémmel a következő sorrendben:

- barna tészta




- grízes krém




- világos tészta



Majd a süti tetejét bevonom a csokimázzal, amit az alábbiak szerint készítek:




egy kisebb lábosban a margarin kivételével a többi hozzávalót sűrűn kevergetve addig melegítem, amíg a cukor teljesen feloldódik. A tűzről levéve belekeverem a margarint. Azonnal ráöntöm a sütire. 

Egy éjszakára a hűtőbe teszem, hogy a lapok megpuhuljanak. Másnap szépen lehet szeletelni.

Ha nincs idő annyit várni, hogy egy éjszaka megpuhuljanak a lapok, akkor a grízes krémet langyosan, kissé melegen, de azért nem forrón kenem a sütibe. Ettől ahogy hűl, gyorsabban megpuhul a felette és az alatta lévő lap.

Jó étvágyat!
:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése