Somlói variáció
Nálunk nem telhet el úgy hétvége,
hogy ne süssek vagy főzzek valami finomságot.
Most sem történt ez másképp, sőt a
két technikát egyesítettem és készítettem egy „kis” adag
somlóit három ízű krémmel, amibe tojás nélküli piskótát
tettem.
Hozzávalók a tojás nélküli
piskótához:
35 dkg liszt
15 dkg cukor
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 cs. sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 cs. vaníliáscukor
2,5 dl víz
1,5 dl olaj
1 evőkanál 20 %-os eset (nem kell
fintorogni vagy megijedni: az ecet íze és „illata” a sütést
követően nem lesz érezhető!)
Hozzávalók a krémekhez:
csokis:
3 cs. csokis pudingpor
1,5 l tej
9 evőkanál cukor
1 evőkanál csészés margarin
puncsos:
3 cs. puncsos pudingpor
1,5 l tej
9 evőkanál cukor
1 evőkanál csészés margarin
vaníliás:
3 cs. vaníliás pudingpor
1,5 l tej
9 evőkanál cukor
2 cs. vaníliás cukor (elhagyható, de nekem a vaníliás pudingoknak nem annyira intenzív az íze, ezzel szoktam rajta javítani)
1 evőkanál csészés margarin
Elkészítés:
A piskótával kezdem: a lisztet egybeszitálom a sütőporral és szódabikarbónával,
összekeverem a cukorral, vaníliás cukorral.
A vizet, olajat,
ecetet egybeöntöm, kicsit elkeverem
majd a száraz hozzávalókhoz adom
és csomómentesre keverem.
Egy
jó tanács:
Nem keverem a tésztát túl sokáig, csak addig, amíg sima nem lesz,
mert az ecet, a sütőpor és a szódabikarbóna egymással reakcióba
lép. Ha sokat keverem, akkor nem fog szépen felemelkedni.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm a tésztát
és előmelegített sütőben 20 – 25 perc alatt megsütöm.
(A
sütők különbözőek. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy átsült-e a
tészta! Ha túl korán barnulna a teteje, betakarom alufóliával.)
Deszkára teszem a kisült piskótát és ott hagyom addig, amíg teljesen ki nem hűl.
Amíg hűl a piskóta, addig elkészítem a krémeket az alábbiak szerint:
A csokis pudingot és a 9 evőkanál cukrot egy tűzálló edényben összekeverem,
majd a tejet is apránként hozzáadom folyamatos keverés mellett.
Arra figyelek, hogy a tejes keverék mindig csomómentes legyen! Addig nem adom hozzá a következő adag tejet, amíg a kis csomócskákat el nem tüntettem!
Ezekből sűrű krémet főzők, a tűzről levéve belekeverem a margarint, majd szobahőmérsékleten, többször megkeverve langyosra hűtöm.
A másik két ízű krémet is így főzőm meg:
- puncsosat:
- vaníliásat:
belekeverem a vaníliás cukrot is:
A kihűlt piskótát a szintén kihűlt krémekkel egy nagy tálba rétegezem:
csokis krém, piskóta
puncsos krém, piskóta
vaníliás krém, amivel fel lehet díszíteni a somlóit, ahogy most én is tettem:
Pár órára a hűtőbe teszem.
Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése