2016. december 6., kedd

Kakaókrémes kalács




A hétvégén ismét kalácsot sütöttem. Amikor már kint hideg van, nagyon jó egy kicsit a sütőt is begyújtani. A melege nem csak a házunkat, hanem a lelkünket is átmelegíti, ami most az adventi időszakban sokkal többet jelent.

Hozzávalók:

Tészta: 
50 dkg finomliszt
50 dkg teljes kiőrlésű liszt
fél liter tej
1 cs. élesztő (én a 42 g-osat szoktam használni)
10 dkg zsír 
2 tojás sárgája
10 dkg cukor

Kakaókrém:
25 dkg margarin
20 dkg cukor
3 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Kenéshez:
1 tojás

Elkészítés:

A tésztához a tejben felfuttatom az élesztő kevés cukorral. 


A maradék cukrot kikeverem a tojások sárgájával. 








A lisztet egy tűzálló tálba teszem (nekem van erre egy zománcos tálam, ami a képen is látszik). Ebben meglangyosítom a gázon a lisztet. 


 Beleteszem a cukros tojássárgákat és kicsit elkeverem a liszttel.


Hozzáöntöm a felfuttatott élesztőt, majd elkezdem dagasztani. 


Az olvasztott zsírt a legvégén adom hozzá, 


amivel teljesen bedagasztom a tésztát.



Konyharuhával letakarom és meleg helyen a duplájára kelesztem.

Amíg kel a tészta, addig elkészítem a krémet:

a margarint felolvasztom a mikróban, 


hozzáteszem a cukrot és összekeverem.


A kakaót beleszitálom, így nem maradnak benne kis darabok amitől csomós lehet a krém 


 és ezzel kikeverem a cukros-margarinos masszát.




A megkelt tésztát 


 két egyenlő részre osztom 


 és külön-külön kinyújtom kb. 40 cm x 30 cm-es téglalappá.


A krém felét rákenem 


 és óvatosan feltekerem.

 


 Tepsibe teszem a két betöltött tésztarudat úgy,  hogy a végeit kicsit aláhajtom,


a tetejüket megkenem tojással 


 és kb. 25-30 perc alatt megsütöm. 


Az én kis kalácskáim most szétnyíltak, de ennek ellenére gyorsan elfogytak.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése