2016. október 14., péntek

Kedvenc szelet



Kicsit előrehoztam a (holnapi) szülinapomat és ezzel a finomsággal leptem meg a kollégáimat.

Hozzávalók
Tészta:
40 dkg liszt
1 cs. sütőpor
12 dkg cukor
10 dkg margarin
2 dl tej

Krém:
0,5 l tej
4 púpos evőkanál liszt
20 dkg + 2 evőkanál cukor
15 dkg margarin
2 evőkanál cukrozatlan kakaó
1 cs. vaníliás cukor

Csokimáz:
4 evőkanál cukor
2 evőkanál cukrozatlan kakaó
2 evőkanál víz
2-3 dkg margarin

Elkészítés:
A tésztához a lisztet összekeverem a sütőporral és a cukorral, 
majd a szobahőmérsékletű margarint 
és a tejet is hozzáadom 
és összegyúrom a tésztát. 
Három részre osztom, 
tepsi nagyságúra nyújtom 
és a tepsi hátulján laponként kb. 10-12 perc alatt megsütöm.

Amíg a lapok hűlnek, elkészítem a krémet:
Egy lábosban összekeverem a lisztet és a 2 evőkanál cukrot, 
majd több részletben hozzáadom a tejet. 
Arra figyelek, hogy minden adag tej hozzáadása után csomómentesre kikeverjem a krémet és csak akkor adom hozzá a következő adag tejet, ha a kis csomócskákat teljesen eltüntettem!
Sűrű krémet főzök belőle, majd a tűzről levéve hozzáadom a szobahőmérsékletű margarint és a maradék cukrot és ezzel is simára keverem a krémet.


A kész krémet két részre osztom és az egyik felébe beleszitálom a kakaóport a másikba beleteszem a vaníliás cukrot, 
majd mind a kettőt ismét simára keverem.

Összeállítom a sütit:
egy tálcára teszem óvatosan az egyik lapot, mert ilyenkor még kemény és nagyon törékeny, erre kenem a kakaós krémet, 
jöhet szintén vigyázva a következő lap, amire a vaníliás krémet kenem, 
végül a harmadik lapot is ráteszem.
Az alábbiakban leírt módon elkészített csokimázzal vonom be a tetejét:
egy kisebb lábosban a margarin kivételével a többi hozzávalót sűrűn kevergetve addig melegítem, amíg a cukor teljesen feloldódik. A tűzről levéve belekeverem a margarint. Azonnal ráöntöm a sütire. 

Egy éjszakára a hűtőbe teszem, hogy a lapok megpuhuljanak. Másnap szépen lehet szeletelni.
Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése