2016. október 21., péntek

Terézlepény



A hétvégén volt a szülinapom és ezzel a finomsággal vártam a kedves rokonaimat. A családunk egyik nagy kedvence ez a süti, aminek az eredeti verziójában a krém vaníliás, de mivel mi a csokis krémeket sokkal jobban szeretjük, ezért én már csak ilyennel készítem. :)

Hozzávalók:
Tésztához:
1 merőkanál olvasztott zsír
1 merőkanál cukor
2 tojás sárgája
6 evőkanál tej
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
annyi liszt, amennyit felvesz (kb. 35-40 dkg, de pontos mennyiséget nem tudok adni ;))

Csokirémhez
:
1 l tej
9 evőkanál cukor
3 cs. csokis pudingpor
25 dkg margarin

Tojáshabhoz:
6 tojás fehérje
10 dkg cukor

Díszítéshez:
cukrozatlan kakaópor

Elkészítés:

A tésztához a tojások sárgájáját, a cukrot és a szódabikarbónát egy tálba teszem 


és kikeverem, majd hozzáöntöm a fel olvasztott zsírt, amit ismét elkeverek. 



Beleöntöm a tejet, 


majd a lisztet több részletben hozzáadom a tésztához. 


Amikor már nem bírom a tálban keverni, akkor kiborítom a nyújtódeszkára és ott adom hozzá még a kellő mennyiségű lisztet, 


majd szép simára gyúrom.


Két egyenlő részre osztom 


és kinyújtom a tésztákat, 


majd a tepsi hátulján (amire én szoktam sütőpapírt is tenni) kb. 10-15 perc alatt megsütöm a lapokat. 



Vigyázni kell a megsült lapokkal, mert nagyon törékenyek!

Kihűtöm a lapokat, ez idő alatt elkészítem a csokis krémet:

Egy lábosba beleteszem a tojások sárgáját, a cukrot és a pudingport, amiket elkeverek. 


A tejet több részletben hozzáadom, 


de arra figyelek, hogy a kis csomócskákat mindig eltüntessem mielőtt a következő adag tejet beleönteném!

Az összes tej hozzáadása után sűrű krémet főzök belőle.


A tűzről levéve beleteszem a szobahőmérsékletű margarint, 


amivel szép simára keverem a krémet, majd kihűtöm.



Jöhet a finomság összeállítása:

- tálcára teszem óvatosan az egyik lapot, mert ilyenkor még nagyon törékeny


- erre kenem a kihűlt krémet


- majd a másik lapot szintén vigyázva ráteszem


A 6 tojás fehérjét egy kisebb lábosba teszem, amihez hozzáadom a  10 dkg cukrot. 


Egy kicsit nagyobb lábosban felteszek vizet melegedni és amikor már gyöngyözni kezd, akkor ráteszem a tojásfehérjés lábost és robotgéppel kemény habbá verem a tojásfehérjéket. 


Így amíg felverődik a hab, addig meg is fő.


A tojásfehérjehabot rákenem a süti tetejére 


és amíg meleg még a hab, addig megszórom kakaóporral.



Mivel ezt most a szülinapomra készítettem, ezért felirat is került rá:

papírra nyomtattam a ,,Boldog születésnapot" szöveget, kivágtam és a tojáshabra fektettem, 


így szórtam meg a tetejét a kakaóval. 


Vártam pár percet, majd óvatosan levettem a sablont és előtűnt a felírat negatívja.


Egy éjszakára a hűtőbe teszem a kész sütit, hogy a lapok megpuhuljanak. Másnap szépen lehet szeletelni.





Ha nincs idő annyit várni, hogy egy éjszaka megpuhuljanak a lapok, akkor a csokis krémet langyosan, kissé melegen, de azért nem forrón kenem a sütibe. Ettől ahogy hűl, gyorsabban megpuhul a felette és az alatta lévő lap.


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése