2017. január 11., szerda

Sörkifli ,,feles lisztből"

Az utóbbi időben a kelt tésztákat felesben készítem: fele sima, finomliszt, fele pedig teljes kiőrlésű liszt. Ezzel a kombinációval sokkal tovább puha marad a tészta és egy kicsit egészségesebb is.



Hozzávalók

Tészta:

0,5 kg finomliszt
0,5 kg teljes kiőrlésű liszt 
1 cs. élesztő (én a 42 g-osat szoktam használni)
1/2 l tej
2 dl olaj
2 teáskanál cukor

 

Töltelék:
1 sertésmájkrém
1 doboz vagdalthús vagy löncshús (40 dkg-os)
1 tojás
 

A betekert kiflik tetejére:
1 tojás
szezámmag, köménymag 


Elkészítés


A tejet megmelegítem a cukorral, majd a tűzről levével belemorzsolom az élesztőt  és felfuttatom.



 A lisztet egy tűzálló tálba teszem (nekem van erre egy zománcos tálam, ami az alábbi képeken látszik). Ebben meglangyosítom a gázon a lisztet. 


A langyos liszthez keverem a sót, majd hozzáadom a felfuttatott élesztőt.


Elkezdem összegyúrni a tésztát. 




A zsiradékot, amit itt az olaj, mindig utolsónak adom a tésztához! 



Tehát az olajat is hozzáadom a tésztához min. két részletben és belegyúrom,




majd kb. 30 percig pihentetem (nem mindig szoktam pihentetni, ha nincs időm, akkor a begyúrást követően azonnal készítem tovább)  




Annyit biztosan pihen a tészta, amíg a tölteléket összeállítom:




Egy edénybe beleöntöm a löncshúst, a májkrémet és a tojást, ezeket összekeverem.






A begyúrt tésztából 5 cipót formázok. 


Egyesével kinyújtom kör alakúra, 




majd 8 egyenlő részre vágom. 




Minden cikkre teszek a töltelékből 


és feltekerem. 


Tepsibe sorakoztatom a kifliket, 




tojással megkenem a tetejüket, 




megszórom szezámmaggal, köménymaggal, 


majd előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütöm. 



Jó étvágyat!

:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése